Megemlékezés 1956. október 23-ról

Minden év októberében fejet hajtunk a magyar hősök emléke előtt. Október 6-val kezdjük a megemlékezéseket, amikor felidézzük az aradi vértanúk neveit, majd 23-val folytatjuk, amikor a „pesti srácok” bátorságát elevenítjük fel. Ünnepnek nevezzük ezeket a napokat, pedig mindkét nap a gyászról szól, sokan haltak meg ekkor a szabadságért.

A kazári Aba Sámuel Általános Iskolában október 20-án 8 órakor tartottunk megemlékezést az ’56-os eseményekről. Az iskola 6. osztályos tanulói mutatták be a történelmi eseményeket versekkel és a történések pontos leírásával. Róthné Tarsoly Anita mondott beszédet a gyerekek előadása előtt. A Szabadság, itt hordozta hős zászlaidat az ifjúság című műsor méltó emléket állított a névtelen hősök előtt. Az iskola műsorát a szomszédos településeken az október 23-án tartott ünnepségeken is előadták a tanulók. Felléptek Kazáron és Vizsláson. A községi megemlékezéseken a falvak polgármesterei mondtak beszédet, majd megkoszorúzták az emlékműveket és meghallgatták a gyerekek műsorát. Vizsláson az újonnan elkészült emlékpark felavatása és megkoszorúzása követte a gyerekek előadását.

A 6. osztályból részt vettek a műsorban az alábbi tanulók: Deák Borbála, Halmosi Balázs, Jakab Zsuzsanna Dorka, Kazinczi Noel Miklós, Kicsiny Dávid Bendegúz, Langa Lilien Zoé, Molnár Melani, Molnár Noémi, Oláh Lejla Jázmin, Sándor Balázs László. A gyerekeket elkísérte és a műsort betanította Berecz György osztályfőnök.

„Csak akkor születtek nagy dolgok,

Ha bátrak voltak, akik mertek

S ha százszor tudtak bátrak lenni,

Százszor bátrak és viharvertek.”

- Ady Endre: A Tűz csiholója -