Farsangi projekt az iskolában

A gyerekek minden évben nagyon várják a farsangot, mert ilyenkor beöltözhetnek kedvenc szuperhősüknek vagy hercegnőjüknek, szabadon sminkelhetnek és végre kicsit mások lehetnek, mint a hétköznapokban.

Február elejétől 16-ig, a farsangi bál napjáig tartott a kazári Aba Sámuel Általános Iskolában a farsangi projekt. Az osztályoknak több feladatot is meg kellett oldaniuk ez idő alatt a farsangi bált megelőzően. Először az osztálytermeket kellett feldíszíteniük a gyerekeknek osztályfőnökük segítségével, mert az iskola zsűrije értékelte a leghangulatosabb farsangi termet.

A következő feladat a maszkkészítés volt, amit szintén értékelt az iskola zsűrije. Minden osztály kapott egy falat a folyosón, ahova a legszebb maszkokat helyezhették ki az osztályfőnökök a tanulóik munkáiból. Eközben az iskola folyosója, aulája is egyre inkább farsangi hangulatú dekorációt kapott.

A farsangi bál előtt az osztályok kiválasztották a saját bálkirálynő és bálkirály jelöltjeiket. A szavazást előzetesen tartották meg az osztályokban olyanformán, hogy az alsós jelöltekre a felsős, a felsős jelöltekre pedig az alsós tanulók szavazhattak. A mini bálkirálynő a 3.b osztályos Rácz Dóra Hanna, a mini bálkirály a 2. a osztályos Homoki Bende Bálint lett. Mini udvarhölgyek lettek: Pál Fruzsina 1., Fejes Lia Dorina 2. a, Sándor Julianna 2. b, Laczkó Réka 3.a, Krajer Luca 4. osztályos tanulók. Mini lovagok lettek: Vinyei Richárd 1., Laczkó Gergő 2.b, Jakab Gábor 3.a, Tőzsér Zsolt 3. b, Zimann Zsombor 4. osztályos tanulók. A felsős tanulók közül bálkirálynő lett a 7. a osztályos Lakatos Ramóna, bálkirály pedig az 5. osztályos Klonka György Máté. Udvarhölgyek a felső tagozaton: Magdus Viktória 5., Molnár Melani 6., Bálint Anna Ágnes 7. b, Oláh Annamária 8. osztályos tanulók lettek. Lovagok a felső tagozaton: Kicsiny Dávid Bendegúz 6., Homoki Levente Bence 7. a, Lénárt Kristóf 7. b, Bialkó Gábor Brendon 8. osztályos tanulók lettek.

Február 16- én, péntek délután kezdődött a farsangi bál, ami a farsangi projekt záróeseménye volt. A bált az iskola igazgatója, Róthné Tarsoly Anita nyitotta meg. A vidám hangulatot Varga Viktória zumbás tanulóinak táncbemutatója hozta meg. Majd ezután az egyéni jelmezesek felvonulása következett.

Nagyon sok vicces és ötletes jelmez közül kellett a zsűrinek választania. Nehéz dolguk volt, ezért holtverseny lett minden helyezésnél. Az első helyezettek lettek Sándor Zselyke 3.b osztályos tanuló, aki hőlégballonnak öltözött és Gecse Fanni 3.b-s tanuló, aki vattacukorárus  volt. A második helyezettek lettek: Sándor Julianna 2.b, aki dínónak és Kotroczó Botond 2.a, aki gólyának öltözött. A harmadik hely is két gyereké lett: Tőzsér Zsolt 3.b-s tanuló az egyik, aki Samsung telefonnak öltözött és Dudás Zsombor 2.b-s a másik, aki hűtőszekrény jelmezt öltött magára. Különdíjakat is osztottak a jelmezes tanulóknak, így lett különdíjas: Pál Fruzsina 1. osztályos tanuló, aki oroszkrémtorta volt, Farkas Levente 2. osztályos tanuló, aki időutazónak öltözött, Nagy Janka 2. osztályos tanuló, aki pávának öltözött, valamint Sándor Letti 3.-os tanuló, aki fogtündér volt és Nyerges Patrik 4. osztályos tanuló, akit „elrabolt az ufó” a jelmeze szerint.

Nemcsak egyéni jelmezverseny volt a bálon, hanem az osztályok együtt csoportosan is készültek egy-egy produkcióval. Az osztályok egy témát kaptak az alsó és felső tagozaton, egy évszámot kellett kiválasztaniuk és abból az évből beöltözniük valaminek. Az 1. osztályosok almáknak öltöztek és táncoltak. A 2.a osztályosok katicabogaraknak öltöztek. A 2.b osztály ír sztepptáncot adott elő, a 3. a osztály a reptér pilótáit és légiutaskisérőit személyesítették meg. A 3. b osztály a 2024-es olimpia nyitótáncát mutatta be. A 4. osztály elhozta a 101 kiskutya egy részét, akiknek menekülniük kellett Szörnyella de Frásztól. 5. osztály eljárta a vidám kacsatáncot. A 6. osztály bemutatta Eminem életét egy táncban. A 7. a osztály felelevenítette a 2019-es COVID-járványt. A 7.b osztályosok elhozták James Bondot és akrobatikus elemekkel színesítették a táncukat. A 8. osztály a foci vb világbajnoki meccsét játszotta újra. Minden osztállyal fellépett az osztályfőnök is.

Az iskola pedagógusai és munkatársai is készültek egy-egy meglepetéstánccal. A tanárok az 1952-es Ének az esőben filmzenéjére vonultak be és táncoltak esernyővel esőkabátban. Hatalmas tapsot kaptak az iskola takarítói is, akik bemutatták, hogy milyenek a pletykás asszonyok kint a padon.

A bált az eredményhirdetés után a tombolahúzás zárta, ahol rengeteg ajándékot oszthattak ki azoknak, akik szívesen vásároltak tombolát az este folyamán. Köszönjük szépen ezúton is a rengeteg felajánlást a támogatók részéről, és a büfében árusító szülői munkaközösség tagjainak segítségét és a rendezvényt biztosító polgárőrök munkáját. A segítők és a támogatók nélkül a farsangi bál nem lehetett volna ilyen sikeres.